RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Autor originalnog teksta : HASAN DŽAFIĆ
Adaptacija i režija : ADNAN MUJKIĆ
Ukupan broj učesnika: 20 mladih
Vrijeme trajanja : 70 minuta
Namijenjeno za uzrast:
ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA (I-IV RAZREDA)
Period izvođenja:
Septembar 2016. – juni 2017.godine

O PREDSTAVI :
Predstava je nastala kao rezultat rada polaznika Dramskog studija za djecu i mlade 2013. Pozorišta mladih Tuzle. Zasnovana je na originalnom tekstu „Garib protiv gariba“ autora Hasana Džafića. Tekst je direktno od strane učesnika dorađen i prilagođen u odnosu na rezultate istraživanja koje su realizovali učesnici u predstavi. Kroz predstavu se provlače motivi svakodnevnog života jedne romske porodice sa svim njihovim pravilima življenja, običajima, tradicijom i jezikom, što predstavu čini aktuelnijom za sadašnjost. Poseban cilj rada na predstavi je suočavanje publike sa predrasudama o romskom narodu. Priča je smještena u današnje vrijeme, a za mjesto radnje može se uzeti bilo koji grad ili selo u BiH.

U ovoj komediji sa tragičnim završetkom prikazani su mnogi problemi Roma na našim, bosanskohercegovačkim prostorima kao što su nezaposlenost, nemogućnost za obrazovanje i edukaciju, trgovina ljudima, prosjačenje i problem nacionalne manjine. Predstava je koncipirana tako da se sve dešava u podrumu zgrade koju je naselila jedna romska porodica. Priča počinje slavljem zbog toga što je žena u porodici, Muškara dobila posao u policiji, na osnovu statusa nacionalne manjine. Na tom slavlju se nalazi svi likovi. Emir, koji već radi u policiji i pomogao je Muškari da dobije posao, a inače se bavi krađom - zloupotrebom položaja koji ima. Muškarin muž, Fuco, glavni akter priče, zapravo preispituje sebe da li je svjestan onoga što mu se dešava. Njegova majka Samantha, po stare dane se okrenula kocki i prostituciji, a petnaestogodišnji sin Tarzan, bez obzira na priliku da bude školovan, ne iskorištava je i koristi razna opojna sredstva.

Neizostavan je i Veselko, dijete koje nema JMBG, kojeg su kao malog tjerali svaki dan da prosi i krade a on ne želeći takvu sudbinu, bježi u nadi da će pronaći svoje mjesto pod suncem i dolazi do Fucine porodice. Veselko bježi od realnosti u nekom svom, umjetničkom svijetu, piše i pjeva pjesme. Fuco izluđen od strane porodice, ne zna šta da radi i odluči pomoć potražiti kod gatare Esmeralde koja pomoću crne magije pravi sihir. Međutim, splet okolnosti je takav da dođe do zamjene sihira kod ukućana, pa se dese neočekivani preobražaji. Predstava završava Muškarinom smrću i dolaskom policije koja protjeruje Rome iz tog podruma i oni bježe. Romi odlaze na put tražeći neko novo mjesto i novu priliku za bolji život.

Ova, naizgled, komična priča jasno akcentuje probleme Roma u društvu i šalje jasnu poruku svima koji odgledaju predstavu. U predstavi igra 20 mladih ljudi.