RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Tuzlarije

 

U Teatar kabareu Tuzla premijerno je izvedena predstava 'Pokušaj'. Riječ je o predstavi  Udruženja 'Mladi Tuzle' i Pozorišta mladih Tuzle, koju je podržao Centar za terapiju i rehabilitaciju 'Vive žene' Tuzla.
Predstava je realizirana u sklopu  projekta 'Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja'. Predstava 'Pokušaj' rezultat je višemjesečnog istraživanja i tetatarskog rada grupe mladih ljudi uzrasta od 15 do 23 godine, okupljenih  u  Udruženju 'Mladi Tuzle', koji su nastojali identificirati aktuelne probleme u vezi s ljudskim  identitetom.


"Mi smo zapravo otkrili da pojam identiteta sadrži neke dublje slojeve, da postoje različite vrste identiteta i grebući po površini, zapravo pojavilo se pitanje i seksualnog identiteta, nasilja te rodne ravnopravnosti, odnosno neravnopravnosti. Pokušaj, naziv može se protumačiti kao imenica, ali naravno i kao glagol, kao imperativ, pokušaj", kaže Lejla Pačariz, suradnica na projektu.

"Moja uloga je uloga profesorice, neko ko je tu nekako da balansira na sceni, a opet, kroz priču tuđu, njena se priča otkriva i ona dokazuje ko je, šta je, da li je drugačija, da li je normalna, i otkrivamo šta zapravo znači ta riječ normalno", rekla je Sanja Vuleta, glumica.

U predstavi glumi 17 glumaca, polaznika prvog ciklusa napredne faze Dramskog studija za djecu i mlade  Pozorišta mladih Tuzle,a tekst i scenario su plod zajedničkog rada.

 "Naš glavni cilj je da zapravo zajedno odrastamo, da zajedno postajemo bolji ljudi, da se gradimo kao ličnosti, što nam dugi niz godina i uspijeva", objašnjava Amila Šećerbegović, saradnica na projektu.

 Predstava 'Pokušaj' postat će dio repertoara Pozorišta mladih Tuzle, koje je dosad napravilo više od 50 predstava povezanih s aktuelnim problemima u društvu, posmatranih kroz vizuru mladih.

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/212695/u-sklopu-projekta-protiv-rodno-zasnovanog-nasilja