RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Tuzlarije

U periodu od 15.9. - 22.9. 2017.godine, Pozorište mladih Tuzle boravi u Eupenu u Belgiji kao učesnik 9. Internacionalnog festivala "Bina mira". Bina mira je pozorišni festival gdje se kroz pozorišne susrete mladih iz Evrope obilježava 21. septembar - Svjetski dan mira. Ove godine, Pozorište mladih Tuzle se 21.9.2017.godine u Eupenu predstavlja sa predstavom "Kad postanem kralj" rađenoj po motivima animiranog filma "Kralj lavova". Reziju za predstavu potpisuju Amila Beširović i Adnan Mujkić.

Radnja predstave se odvija u svijetu životinja gdje je taj svijet iskorišten kao metafora i simbol za prikaz realnog ljudskog života i gdje su unutar životinjskog zapravo predstavljeni ljudski karakteri. Akcentovana je snaga ljubavi i prijateljstva na jednoj i vlasti i moći na drugoj strani. Predstavljena su dva različita sistema vladavine u kojem je posebno naglašeno korištenje moći kao sredstva manipulacije drugima. Jedan vid vladavine sa sobom nosi toleranciju, razumijevanje i otvoreni način razmišljanje kao ključ svake uspješne komunikacije, dok drugi, ne prihvatanjem bogatstva različitosti i suživota, donosi destrukciju, monotoniju i otuđenje.

Pored pozorisnih predstava, mladi Evrope ce tokom festivala ucestvovati na filmskim, pozorisnim, likovnim i plesnim radionicama, te ce imati strucne posjete Njemackoj i Holandiji od kojih se izdvaja posjeta Evropskom parlamentu u Briselu.

Nakon premijernog izvođenja predstave u Belgiji, premijera predstave "Kad postanem kralj" bice organizovana u Tuzli početkom oktobra 2017.godine.