RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Glumačko-plesni spektakl pod nazivom "Iskorak" koji nastaje u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja", premijerno će biti prikazan u Bosanskom kulturnom centru, najavljeno je na današnoj press konferenciji u Tuzli. Projekat implementira Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle. Projekat finansira Evropska unija.

TuzlarijeU predstavi igra 60 mladih ljudi, a režiju potpisuje Adnan Mujkić. Predstava je nastala 2017. godine kao rezultat istraživanje problematike sa kojima se susreću mladi u okruženju.

- Radeći na svim predstavama nastojim mlade ljude zaljubiti u temu i ukazati im na potrebu da o tome govorimo. Ovoga puta, moram reći, da smo se i mi suočili sa drugačijom situacijom za koju sam prvo ja morao naći motivaciju, pa tek onda zainteresirati glumce - kazao je Mujkić.

Dodao je da je scenarij za predstavu nastao u procesu istraživanja grupe koje igra u ovom projektu.

Tuzlarije- Sve teme koje smo dobili smo upakovali u scenarij. U pisanju scenarija služili smo se sa dvije priče koje su bile u javnosti i koje su aktuelne. To su samoubistvo dječaka koji se zove Aleksa Janković iz Niša (Srbija) i samoubistvo Mahira Rakovca iz Sarajeva (BiH). Nakon takvih stradanja pojedinca, koji je na bilo koji način drugačiji od mase i pravila kojih masa nalaže da se živi, mi želimo da progovorimo na svoj način o razlozima zašto neko postaje otuđen, zašto naše društvo ne prihvata druge i drugačijeg i u konačnici da probamo da stavimo u fokus sve one koji na bilo koji način odgajaju djecu i mlade - istaknuo je Mujkić.

Mladi glumci u predstavi su se dotakli struktura koje se najprije odnose na roditelje i porodicu, a zatim i na vršnjake gdje odrasta jedan mladi čovjek.

- Akcenat smo također stavili na prosvjetno-pedagoški kadar odnosno škole, kao i sve one koji mogu biti potencijalni saučesnici u uništavnju pojedinca - zaključio je Mujkić.

Jedna od učesnica u predstavi je i mlada glumica Olivera Blažević.

Tuzlarije- Najprije moram da pohvalim sve mlade ljude koju učestvuju u predstavi. To su ljudi različitih usmjerenja, orjentacija i interesovanja koji su izabrali da u svoje vrijeme kvalitetno ulažu, da se zajedno druže, da rade i stvaraju. Bila sam svjedokom jednog plemenitog druženja i razmjene između te djece, i zahvalna sam Pozorištu mladih Tuzle što imam priliku da budem dio svega toga. Posmatranje njih na probama mi je pomoglo u samoj kreaciji mog lika jer igram profesoricu show dance-a - kazala je Blažević za Tuzlarije.

Jasna Zečević, direktorica Udruženja građana "Vive Žene" izrazila je nadu da će uključivanjem mladih glumaca u ovu problematiku biti probuđena i svijest starijih generacija.

- Mislim da će predstava privuči pažnju i da će gledaoci razumjeti poruku koju ona prenosi. Bitno je naglasiti da se radi o dugoročnom projektu. Ciljnu grupu čini 300 djevojčica i dječaka iz šest škola u Tuzli, Brčkom i Bratuncu uzrasta od 13 do 18 godina, potencijalnih lidera akcija koje doprinose smanjenju svih oblika nasilja. Broj krajnjih korisnika čini 1500 djece i mladih koji će imati korist od akcija prevencije nasilja, promocije ravnopravnosti i tolerancije, dodala je Zečević.

Mjesto radnje predstave je u srednjoj umjetničkoj školi. Riječ je o plesnom mjuziklu, gdje su u fokusu četiri potpuno različita razreda. Razred hip-hop plesača, baleta, zatim razred muzičara i pjevača.

Predstava "Iskorak" otvara društvene tabue i jezikom umjetnosti prikazuje realnost i analizira oblike rodno zasnovanog nasilja prisutnog u obrazovnim institucijama.

Premijera predstave "Iskorak" biće održana 12. i 13. decembra na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzla sa početkom u 19:30h.

TuzlarijeTuzlarije

 

Tuzlarije

 

Tuzlarije

 

Tuzlarije