RT Myriad - шаблон joomla Joomla

U okviru 14. dana Mladih Tuzle kojim se obilježava 14 godina postojanja i rada Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla i 10 godina postojanja i rada Pozorišta mladih Tuzle, u nedjelju je na sceni Teatra Kabare premijerno izvedena predstava „Kad postanem kralj“, a koja je nastala u produkciji polaznika Dramskog studija za djecu i mlade.

Radnja predstave „Kad postanem kralj“ odvija se u svijetu životinja gdje je taj svijet iskorišten kao simbol za prikaz realnog ljudskog života. Ova predstava svoju premijeru izvan Tuzle imala je u Belgiji, u septembru prošle godine i to kao predstavnik BiH na Internacionalnom festivalu „Bina mira 2017“.

„Predstava i cijela priča je urađena na osnovu animiranog crtanog „Kralj lavova“ i ispričana je više kroz songove, koristeći i malo glumačkih scena.“ – kazala je Amila Beširović, režiserka  predstave „Kad postanem kralj.

Predstava „Kad postanem kralj“ predstavlja nezaboravnu priču o odrastanju i borbi za preživljavanju u kojoj opstaju samo najjači.

„Zašto smo mišljenja da je ova predstava morala biti sad ili nikad u okviru ovog programa? Zato što je ona jako dugo čekala na termin slobodne scene da se izvede u Tuzli jer je ona svoju premijeru imala u Belgiji prošle godine. Sretni smo što obrađujemo temu odrastanja, jer mi mislimo da pozorište mladih Tuzle služi da omogući, zdravo, sretno i sigurno odrastanje djece i mladih. Uvijek smo ponosni kad imamo priliku da kroz pozorišni čin, kao što je predstava „Kad postanem kralj“ govorimo o temi odrastanja. Jer mi svi smo uvijek u fazi odrastanja na nekom polju.“ – kazao je Adnan Mujkić – režiser predstave „Kad postanem kralj“

Iako predstava „Kad postanem kralj“ nije pisana kao mjuzikl, ona ima osnove mjuzikla zbog mnogo pjesama koje prate čitavu radnju predstave.

„U osnovi nije pisana kao mjuzikl, pisana je kao predstava, međutim pošto se mnogo songova prožima kroz ovo djelo onda smo mi odlučili da ovu predstavu nazovemo jednim mjuziklom, tj. da damo glas na neki drugačiji način. Možete ih čuti kako pjevaju i kako pričaju tako da imate osjećaj kao da su dvije različite osobe, a zapravo je isti lik, a samo na drugačiji način.“ – istakla je Anela Huremović – autorica  songova za predstavu „Kad postanem kralj

 Iako animirani crtani „Kralj lavova“ po čijem scenariju je rađena ova predstava ima mnogo likova, u predstavi igra samo šest osoba, što inače nije uobičajeno za Pozorište mladih Tuzle.

Osim predstave „Kad postanem kralj“, u okviru 14. Dana Mladih Tuzle, prošle sedmice je premijerno izvedena i predstava za djecu „Jabučanstveni svijet“, o kojoj su se, baš kao i o predstavi „Kad postanem kralj“ mogle čuti samo pozitivne kritike i pozitivni komentari.