RT Myriad - шаблон joomla Joomla

U periodu od 7 do 12.5.2018. godine u gradu Sisku, Hrvatska odrzava se jubilarni 20.Internacionalni festival kazalista za djecu i mlade "Maslacak" kojeg organizuje Gradsko kazaliste Sisak u saradnji sa Kristalnom kockom vedrine i Domom kulture Sisak.

TuzlarijeOve godine ucesce ce uzeti 1000 djece i mladih iz regije, a medju ucesnicima, kao predstavnik BiH naci ce se Pozoriste mladih Tuzle sa predstavom "Jabucanstveni svijet" (Rad sa grupom i režiju predstave potpisuju: Olivera Blažević, Benjamin Avdić, Hana Džaferović i Lejla Sinanovic).

Predstava je nastala kao rezultat najmladjih polaznika Dramskog studija za djecu i mlade Pozorista mladih Tuzle, a svoju premijeru imala je u martu 2018. godine.

Radnja predstave je prikazana kao bajkovita pustolovina četiri jabuke koje su zbog suženih pogleda na svijet i svoje uobraženosti, otputovale daleko od svog staništa da čine dobra djela i shvate suštinu svog jabučjeg postojanja. U svojoj putešestviji četiri jabuke, svaka različita od druge, a opet u uobraženosti slične, prolaze kroz nekolicinu bajki. Kroz daće i nedaće Pinokia, Pepeljuge, Ivice i Marice, Štrumpfova te zloću, podlost i sebičnost vuka, lisice, Gargamela, vještice Žuržile i zlih Pepeljuginih sestara djeca govore djeci o plemenitosti, dobroti, naivnosti i velikodušnosti.

Djeca uče djecu da mijenjajući sebe dajemo dobar primjer drugima, malim dobrotama mijenjamo svijet i činimo ga boljim. Zbir svih malih dobrota ima šansu pobijediti zlo i ovaj svijet, kojeg smo svi dio, učiniti boljim mjestom za sve nas. Šareni jabučnjak kao mjesto kome se jabuke vraćaju predstavlja simbiozu igre, radosti, mašte, povjerenja, drugarstva i svih drugih vrijednosti kojima treba težiti u moralnom odgoju djece.


Ovo je samo jos jedan od dokaza da Pozoriste mladih Tuzle opravdava ukazano povjerenje Grada Tuzla i Centra za kulturu Tuzla koji su nedavno Mladim Tuzle dodijelili na koristenje prostor dvorane "Kaleidoskop". Nakon izvodjenja predstave u Sisku, ista ce biti izvedena u Tuzli u navedenoj dvorani u Tuzli.