RT Myriad - шаблон joomla Joomla

U srijedu, 25.4.2018. godine zvanično su se upalila scenska svjetla na adaptiranoj sceni u dvorani "Kaleidoskop" te je tako izvedena prva predstava "Kad postanem kralj" u produkciji Pozorišta mladih Tuzle.

TuzlarijeTuzlarijePodsjećanja radi, u martu i aprilu 2018.godine, Pozorište mladih Tuzle je u okviru potpisanog Sporazuma o saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla, uz finansijsku podrsku Vijeća roditelja, realizovalo projekat adaptacije prostora bivšeg kina "Kaleidoskop".

 Akcija je trajala 28 dana i kao rezultat te akcije u koju se ukljucilo 150 roditelja i 95 članova Pozorišta mladih Tuzle, Mladi Tuzle i građani Tuzle dobili su svoje mjesto sigurnog odrastanja za djecu i mlade sto je vec 14 godina misija Mladih Tuzle.
U srijedu je tokom dana predstava izvedena za učenike Osnovne škole KŠC "Sv.Franjo" u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg implementira Udruženja "Vive Zene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a finansira Evropska unija. Nakon odgledane predstave, sa učenicima u publici realizovana je diskusija na temu prepoznavanja nasilja u drustvu.

Bilo je od izuzetnog znacaja čuti misljenja učenika, omogućiti da izvođaci i učesnici u predstavi razgovaraju sa publikom, podijele svoje lične priče i iskustva sa nasiljem, a sve sa ciljem informisanja djece i mladih o vrstama nasilja, načinima kako se nositi sa istim i kome se obratiti u slučaju da su na bilo koji način saučesnici nasilja bio koje vrste.

Ovo je model kojeg Pozorište mladih Tuzle uvodi kao novu praksu nakon svake dnevne predstave koje će ubuduće igrati za učenike osnovnih i srednjih škola. Na ovaj način, Pozorište mladih Tuzle oficijelno postaje partner u odgoju djece i mladih, model koji doprinosi zdravom odgoju djece i mladih u Tuzli i okolini.

Isti dan, u večernjem terminu, dvorana je bila otvorena za građane Tuzle. Pored građana Tuzle, bilo je tu gostiju iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke. Pozorište mladih Tuzle se potrudilo da svoje goste i publiku dočeka na način koji dolikuje svjetskim scenama. Čista, mirisna dvorana, uniformisane hostese, vizuelni identitet karata, svečana muzika, crveni tepih, osvježenje za publiku, osmijesi, mladost, pozitivna energija, gostoprimstvo... Građani Tuzle su dvoranu ispunili do posljednjeg mjesta, trazila se karta više, davali su mišljenja u knjigu utisaka, čestitali svima, zahvaljivali se Gradskoj upravi, Centru za kulturu, Pozorištu mladih Tuzle za postojanje, za umjetnički podvig, za pozitivan primjer. Moglo se od publike iz drugih gradova čuti rečenice kako ovo samo Tuzla moze! I baš tako, Grad Tuzla i Centra za kulturu Tuzla su davanjem pomenutog prostora na koristenje Pozoristu mladih Tuzle, pored mnogih drugih primjera pozitivne prakse, postali prepoznatljiva u državi po doprinosu razvoja omladinskog kulturnog aktivizma. Bila je to noć pobjede ljudskosti, kulture, građanstva, jedinstva, mladosti!

TuzlarijePozorište mladih Tuzle i dalje radi na obnavljanju starih, pripremi novih pozorisnih projekata za sve uzraste. Hvala Gradu Tuzla, Centru za kulturu Tuzla, Vijeću roditelja Pozorišta mladih Tuzle, građanima Tuzle i svima koji su na bilo koji način pruzili podršku razvijanju kulture u Gradu Tuzla.


MLADI TUZLE - Mjesto sigurnog odrastanja