RT Myriad - шаблон joomla Joomla

Kao rezultat rada Napredne faze starije grupe Dramskog studija za djecu i mlade 2014.Pozorišta mladih Tuzle nastaje ispitna predstava SAN LJETNE NOĆI. Autor originalnog teksta je William Shakespeare, dok adaptaciju teksta i režiju predstave potpisuje Adnan Mujkić, diplomirani glumac.

U prvom dijelu predstave, vojvoda Tezej i Hipolita se pripremaju za njihovo vjenčanje. Dolazi Egej sa kćeri Hermijom i moli vojvodu za uslugu. Traži od njega da joj naredi da se uda za Demetrija. Ukoliko se ne uda za mjesec dana Hermija će morati otići u samostan ili umrijeti. Problem je taj što Hermija voli Lisandra, te s njim odlući pobjeći. Prije samog bijega, Hermija se odluči povjeriti svojoj prijateljici Heleni, no ona ne drži tajnu za sebe već ju odaje Demetriju u kojeg je i sama bila zaljubljena. Demetrije kreće u potjeru za pobjeglim zaljubljenim parom, a Helena kreće za njim.

U međuvremenu atenski obrtnici, majstori, zanatlije spremaju komad o Piramu i Tizbi koji će izvesti na Tezejevu vjenčanju jer se za taj dio usluge nudi ogroman novac. Oberon i Titanija, vilinski kralj i kraljica, pokreću svađu oko dječaka kojeg je Titanija ukrala. Nezadovoljni Oberon se odlući osvetiti te zamoli vilenjaka Puka da joj kad zaspi na oči iscijedi sok jednog cvijeta, od kojeg će se Titanija zaljubiti u prvo biće koje vidi. Osim na njene oči, Oberon želi da taj sok iscjedi i na Demetrijeve oči. Puk, naravno pogriješi, i sok iscijedi Lisandru, koji se nakon buđenja zaljubljuje u Helenu, dok Hermija ostaje sama.

Titanija se probudila u trenu kada su atenski obrtnici imali pripreme za predstavu i zaljubljuje se u Vratila, vilenjačkoj pratnji zapovijedi da ga dvore kao gospodina. Oberon se razljuti na Puka jer je sve krivo napravio i od njega zahtjeva da mu dovede Helenu, dok Demetriju nalijeva sok u oči. U to vrijeme Hermija traži Lisandra misleći da ga je Demetrije ubio. Lisandro i Demetrije su izazvani na dvoboj i traže se po šumi, sve dok ne zaspu. Tada Puk stavlja protuotrov Lisandru i on se ponovno zaljubljuje u Hermiju. U šumi ih nalaze Tezej, Hipolita i Egej, koji im zapovijedaju da svi odu u Atenu i vjenčaju se sa kime žele. Nakon vjenčanja, na dvoru je izvedena predstava o Piramu i Tizbi, a Oberon i Tiranija izvode završni ples sa porukom mira, ljubavi…

Predstava je po žanru komedija sa dramskim elementima, a kao inovacija u rediteljsku postavku predstave, ubačen je reditelj/pedagog koji na licu mjesta, pred publikom, stvara predstavu sa glumcima, tako da publika biva edukovana o procesu nastanka jedne pozorišne predstave, što je svakako značajno za djecu i mlade u funkciji pozorišne publike.